Psycholoog Alma Smit behandelt je angstklachten in Arnhem

Het is waar, we zijn gemaakt om bang te zijn. We zijn er ook heel goed in, in bang zijn. We kunnen goed piekeren, zorgen maken, en ons scherp zetten voor allerhande erge dingen die kunnen gebeuren.

Dat is niet zomaar, dat we er zo goed in zijn. Het is één van de redenen waarom we zo goed kunnen overleven. We reageren goed op gevaar, zijn het vaak al voor, leren vooruit te denken, scenario’s voor mogelijke gebeurtenissen tegen elkaar af te wegen.

Angst in overdrive

Vaker dan we in de gaten hebben werkt de angst inmiddels averechts. Buiten alle reële gevaren, gaat ons innerlijk met ons aan de haal. We halen ons dingen in ons hoofd, we voeden de angst. Dat doen we collectief, met ‘vreselijke verhalen’, en dat doen we in het gesprek met onszelf.

Wat als…

Je leeft in angst. Bang voor dingen die kunnen gebeuren, ‘wat als…’. Het houdt je bezig. Het bepaalt je leven. Je gaat situaties uit de weg. Je doet dingen op een vaste manier en je doet er alles aan om dat waar je bang voor bent te vermijden. Waarschijnlijk richt je alles wat je doet in rondom je angst.

De meeste mensen met angstklachten weten heel goed van zichzelf dat het niet realistisch is. Je kunt prima beredeneren dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen ‘als’. Maar toch. Ondanks dat je dat allemaal weet is je angst er gewoon en kun je niet anders dan doen wat je doet – zo lijkt het.

Angstklachten zijn gelukkig heel goed te behandelen

Binnen de psychologie is angst één van de best bestudeerde onderwerpen. Dat komt omdat het zo vaak voorkomt – bijna 1 op de 5 Nederlandse volwassenen heeft in zijn leven wel eens last gehad van een angststoornis. We weten er veel van af. Er zijn in de loop der jaren heel veel heel goede behandelmethoden ontwikkeld waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat ze werken.
Dus ook al zit je voor je gevoel nu helemaal vast en lijkt er geen uitweg mogelijk, weet ik dat we ook voor jou een behandeling kunnen samenstellen die werkt.

Wat kan Psycholoog Arnhem voor je betekenen?

In eerste instantie kijk ik naar het soort angst. Afhankelijk van de uitkomst zal de behandeling bestaan uit:

 • Het vinden van de oorzaak van de angst
 • Het koppelen van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen
 • Terugdringen van mogelijke chronische overbelasting

Bij Psycholoog Arnhem werk ik onder andere met gedragstherapie. Ik leer je lichamelijke reacties te herkennen. Deze reacties zijn te beïnvloeden door ademhalingsoefeningen en andere oefeningen.

Afhankelijk van jouw situatie gaan we bepaalde patronen doorbreken zoals: vermijdingsgedrag, drinkgedrag, gebruik van sederende middelen, hard werken, vluchten in dagdromen.

Een aantal angststoornissen beschreven:

Gegeneraliseerde angststoornis

Je maakt je voortdurend zorgen over allerlei dagelijkse dingen en voelt je daardoor rusteloos, opgejaagd en nerveus. Als voorbeeld: je maakt je nodeloos zorgen om financiële zaken, terwijl er geen geldproblemen zijn. Of je bent bezorgd om dingen die die zouden kunnen gebeuren, maar waarvoor geen directe aanleiding is: ziekte, ongeval of overlijden.

De gegeneraliseerde angststoornis brengt mensen vaak in een isolement. Directe hulp vanuit de omgeving is moeilijk, omdat je vaak alleen staat of geen werk hebt.
De aandoening ontstaat vaak in de pubertijd. Ze komt tweemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Dwang of obsessieve compulsieve stoornis

Dit zijn angsten die ontstaan door de gedachten en gevoelens of door gewaarwordingen in het eigen lichaam, zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. Het gebeurt “zomaar” van binnen.

We onderscheiden twee soorten:

 • De obsessies (dwanggedachten)
 • De compulsies (dwanghandelingen)

Bij obsessies (dwanggedachten) heb je nare negatieve gedachten. Die nemen je zodanig in beslag genomen dat je er als het ware door verlamd raakt en eigenlijk niet meer normaal kan functioneren.

Bij compulsies (dwanghandelingen) gaat het om bepaalde handelingen, die steeds uitgevoerd moeten worden. Eén van de meest voorkomende dwanghandelingen is het alsmaar moeten poetsen (smetvrees) en wassen (wasdrang).

Daar kun je dagelijks uren aan besteden en zo krijgen andere zaken, zoals partner of gezin, onvoldoende aandacht. Je bent gevangen in het ritueel van de dwanghandeling.

Dwanggedachten zijn voor je omgeving nauwelijks te herkennen, ze spelen zich vanbinnen af. Het is daarom moeilijk voor hen om hulp te bieden.

Dwangstoornissen gaan vaak gepaard met veel angst. Je verkeert in een groot isolement omdat je je zich schaamt tegenover anderen.

De fobie

Een gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Die angst kan samen gaan met heftige lichamelijke reacties en paniekgevoelens. Je weet wel dat het gevaar niet reëel is maar de angst wint het van het gezonde verstand.

Een fobie gaat vrijwel altijd samen met vermijdingsgedrag: als je fobisch bent ga je de situaties uit de weg waarin je de angst hebt meegemaakt of waarin je vreest de angst te voelen. Daardoor word je belemmerd in het dagelijks functioneren.

Met een fobie heb je meestal ook last van verwachtingsangst: alleen al bij de gedachte dat je in een beangstigende situatie zult komen, heb je last van de angstklachten, angst voor de angst zeg maar.

Meest voorkomende fobieën:

 • Hoogtevrees
 • Angst voor grote en/of kleine ruimtes
 • Angst voor dieren, insecten en reptielen
 • Angst om te spreken in het openbaar
 • Vliegangst
 • Angst om auto te rijden

Er zijn nog meer fobieën dan bovengenoemde, denk je dat je een fobie hebt neem dan even contact op.

Heb je vragen over angstklachten?

Neem dan even een kijkje op het angst forum, angstpsychologen.nl. Je kunt hier anonieme angst vraag stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Online therapie – in je eigen tijd en tempo

Angstklachten kunnen ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan even door naar: therapie online.

Contact Psycholoog Arnhem

Benieuwd wat ik voor jou kan doen, of heb je nog vragen? Neem contact op voor deskundig en persoonlijk advies in jouw situatie. Bel de praktijk op 026-2022011. We kunnen gelijk aan de slag, want ik heb geen wachtlijst!