Psycholoog Arnhem
Geen verwijsbrief nodig
Snel op afspraak
Specialisatie Burn-out
Ervaren Psycholoog
Ook voor Relatietherapie
Therapy in English

BEL: 026 - 20 22 011

Zou relatietherapie mijn relatie helpen?

Ja. Het gaat je helpen. Waarschijnlijk verbetert jullie relatie als jullie samen in behandeling gaan. Zelfs een goede, positieve en liefdevolle relatie kan baat hebben bij een kritische, open en opbouwende analyse. Dat heeft een paar redenen.

Ruimte voor ‘jullie’

De eerste reden heeft alles te maken met het belangrijk maken van ‘jullie’. Door samen in behandeling te gaan, maak je allebei ruimte voor ‘jullie’. Jullie praten over ‘jullie’, werken aan ‘jullie’ en maken van ‘jullie’ iets dat belangrijk in zichzelf is. Dat is eigenlijk meteen een goed begin.

Jezelf leren zien

Vervolgens gaat het jullie helpen dat er iemand meekijkt, meedenkt en helpt obstakels te overwinnen. Geen vriend, geen familie, geen ‘betrokkene’, maar iemand die bekend is met de vele valkuilen, problemen en moeilijkheden die in een relatie kunnen plaatsvinden. Iemand die jullie jezelf kan laten zien.

Als je samen met je vriend, vriendin, man of vrouw in relatietherapie gaat zul je waarschijnlijk heel snel de grote missers in jullie communicatie zien. Zolang je niemand mee laat kijken, zijn jullie er blind voor, maar samen met een behandelaar zien jullie het vrijwel meteen. Dat is bijna altijd een indrukwekkend moment voor het stel in behandeling; er gaat ineens een wereld voor jullie open.

Jezelf overwinnen

De psycholoog of therapeut laat jullie dus zien hoe jullie communicatie ‘werkt’ –en waar jullie dus ook keer op keer dezelfde misstappen maken. Nu is het daarna de kunst die kennis te benutten. Dat is lastiger. Jullie komen er achter dat jullie gedrag hardnekkig is. Dat jullie steeds hetzelfde doen, zelfs al zien jullie het, voelen jullie het en willen jullie het helemaal anders doen… dan nog kan het vreselijk moeilijk blijken het ook echt anders te doen.

De therapie geeft jullie concrete oefeningen en handvatten om hier doorheen te komen. Het is praktisch werk, het is hard werken en een kwestie van vallen en opstaan. Want het gaat niet ineens. En het kan soms best frustrerend zijn allemaal.

Verbinden met elkaar

Maar dat zijn niet eens de belangrijkste redenen waarom therapie jullie kan helpen. Als jullie namelijk weer ‘gewoon’ met elkaar kunnen praten, gaat het verdiepende werk beginnen. Dat is mooi werk, het is intensief, vaak kwetsbaar, soms pijnlijk en verdrietig… maar het is waardevol, hoopgevend en verbindend.

Jullie vinden elkaars ‘onderstroom’, de emotionele verlangens en angsten die jullie ten diepste bepalen. Jullie herijken jullie relatie, maken wezenlijk contact en vinden een toekomst waarin jullie je allebei kunnen ontwikkelen.

Opgeteld kun je dus zeggen dat therapie jullie helpt omdat jullie: ‘zien’ wat er tussen jullie fout gaat, de mogelijk krijgen dat te verhelpen en (3) elkaar opnieuw vinden en ten diepste verbinden.

Relatie problemen en kinderen

De invloed van problemen tussen partners kan negatieve effecten hebben op het welzijn van kinderen binnen het gezin. Zeker wanneer de opvoeding er onder gaat lijden.

Over het laatste decennium heen gekeken, maken ongeveer één miljoen kinderen per jaar een scheiding mee.

Relatietherapeut Arnhem kan jullie helpen de gezinssituatie voor de kleintjes fijner te maken.

Relatieproblemen kunnen leiden tot ziekteverzuim of psychische klachten

Relatieproblemen zijn vaak de oorzaak voor problemen op het werk of ziekteverzuim en kunnen zelfs leiden tot depressies, angststoornissen of verslavingen.

Heb je nog vragen of wil je weten of jouw hulpvraag kan worden ingevuld? Bel voor een afspraak of vul het contactformulier in.

Contact Relatietherapie Arnhem

Benieuwd wat relatietherapie voor jullie kan betekenen, je kunt gewoon even bellen voor advies. Als je wilt kun je ook een afspraak maken bij Relatietherapie Arnhem, bel 026-2022011.