Traumaverwerking in Arnhem bij psycholoog Alma Smit

Een trauma is een beschadiging van je innerlijk. Er is iets ‘stuk gegaan’ van binnen. Dat trauma is ontstaan door een hele heftige gebeurtenis. Iets dat je overkwam of dat je gezien hebt. Dat kan heel lang geleden zijn, maar ook recent.

Je kunt zo’n trauma verwerkt hebben, je kunt jezelf genezen, met vrienden en naasten. Veel trauma’s worden zo geheeld. Na verloop van tijd is de beschadiging eenvoudigweg verdwenen.

Wat zijn de kenmerken van een trauma?

 • Je hebt kan heel erg schrikken als er iets onverwachts gebeurt
 • Je hebt vaak een hopeloos en machteloos gevoel
 • Je denkt vaak terug aan die gebeurtenis
 • Je herbeleeft het vaak
 • Je slaapt slecht en je hebt last van nachtmerries
 • Je probeert gedachtes, gevoelens en gesprekken over deze gebeurtenissen zoveel mogelijk te vermijden
 • Je bent snel geïrriteerd of je hebt last van woede uitbarstingen
 • Je hebt moeite om je te concentreren
 • Je bent voortdurend op je hoede

Gevangen in het moment

Soms achtervolgt het trauma je en kan je leven diepgaand ontwrichten. Of je wilt of niet, het moment waarop het trauma ontstond dringt zich aan je op. Vlak voor het slapen, op momenten dat je er niet op voorbereid was of door een geluid dat je hoort. Het kan zelfs zo zijn dat het trauma je werkelijkheid een beetje verandert en dat je dingen ziet of hoort die er eigenlijk niet zijn.

Hoe zie je jezelf?

Meestal gaan mensen zichzelf anders zien. Het beeld dat je van jezelf hebt is beschadigd. Mensen schamen zich, worden een beetje moe van zichzelf en voelen zich machteloos, opgesloten in zichzelf. Het is, naast het verwerken van het trauma, net zo belangrijk om aan je zelfbeeld te werken.

Traumaverwerking is hard werken

Het volledig verwerken van een trauma met therapie is hard werken. Met een psycholoog kun je dat proces versnellen én er zeker van zijn dat je alle stappen goed en volledig doorloopt zodat de kans kleiner is dat het trauma later nog eens komt opsteken. Dat proces bestaat grofweg uit drie fases:

 • werken vanuit vertrouwen
  Als je van jezelf hebt geaccepteerd dat jouw gedrag en de dingen die je voelt heel normale reacties zijn, kunnen we aan het werk gaan.
 • herinneren en rouwen
  We zetten ons midden in het moment van je trauma en kijken het recht in de ogen aan. Ik ben me er van bewust dat dit voor veel mensen beangstigend kan zijn. Begrijp goed, we doen dat éénmalig. We moeten de herinnering als het ware verplaatsen van je onbewuste naar je bewuste geheugen. Zodat je er actief van weg kunt groeien.
 • herstel
  Waar de eerste twee fasen vrij kort zijn, ligt de meeste aandacht van de behandeling hier. Je leert met jouw trauma te leven en hervindt jezelf. Je kunt jouw leven weer gaan leven. Op jouw manier. Met hoop. Met anderen. Met rust.

Loop er niet te lang mee alleen.

Veel mensen die moeilijk uit een slecht verwerkt trauma komen, trekken pas laat aan de bel. Je wilt het gevecht in je hoofd en in je gevoel het liefst uitzetten, misschien ben je bang dat als je er over gaat praten je het alleen maar erger maakt. Dat kan heel hardnekkig zijn.

EMDR

Een behandelmethode die ik bij Psycholoog Arnhem gebruik is EMDR. Op deze kortdurende therapievorm wordt vaak positief gereageerd. Angsten en traumatische ervaringen worden versneld verwerkt en de wisselwerking tussen gevoel en verstand wordt gestimuleerd.

Verwerk je trauma met online therapie

Trauma kan ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan even door naar: online trauma therapie.

Contact Psycholoog Arnhem

Benieuwd wat ik voor jou kan doen, of heb je nog vragen? Neem contact op voor deskundig en persoonlijk advies in jouw situatie. Bel de praktijk op 026-2022011. We kunnen gelijk aan de slag, want ik heb geen wachtlijst!